2018 m. rugpjūčio 5 d., sekmadienis

My life baggage: Niujorkas - svajonių miestas

  Plačios gatvės, geltoni taksi automobiliai, dangoraižiai - viskas atrodo taip žinoma, bet tuo pačiu ir nepažįstama. Brauki seilę apžiūrinėdamas Azijos grožybių nuotraukas kompiuterio ekrane, o atvykus į vietą neretai tenka nusivilti. Su Niujorku viskas kitaip! 
                                                                                              ***
  Po 8 val. skrydžio iš Oslo pasiekiame Niujorką. Naktis. Sėdame į geltoną taksi ir leidžiamės į naujų namų paieškas milijoniniame mieste. Niujorkas ir geltonieji taksi yra neišskiriami nuo 1907 metų. 
  Visi kalba ir rašo, kad yra būtina palikti arbatpinigių taksi vairuotojams, padavėjams ir pan. Užbėgsiu įvykiams už akių ir iš karto pasakysiu, kad nepalikinėjome arbatpinigių ir nesulaukėme žaibų tipo žvilgsnių. 

Niujorko gatvė @Niujorkas 

   Niujorkas pasitinka su +8 laipsnių šiluma. Po -15 laipsnių šalčio Lietuvoje, tenka pripažinti, jog +8 nėra taip ir blogai. Giedras dangus ir žvarbus vėjas priverčia džiaugtis paskutinę akimirką pagriebtomis pirštinėmis, nugvelbta kepure iš Sauliaus bei akiniais nuo saulės. 
   Pirmojo ryto užduotis - rasti artimiausią autobuso stotelę, nuvažiuoti iki metro stoties ir beliks ištarti "Labas Manhattan'e"! Viskas pavyko kuo puikiausiai, bet ... Ar galėtume mes be nuotykių? Niujorko autobusu važiuojame "zuikiu"! Ar prisimenate, kada paskutinį kartą esate tai darę? Ar jums nėra pažįstamas "zuikio" vaidmuo? 
   Įsivaizduojate, net 75 proc. Manhattan'o gyventojų neturi automobilių, kai JAV - tik 8 proc. To pasekoje, atsiranda galimybė pamatyti ir pajausti vietinių gyventojų kasdienybę važinėjant Niujorko metro. Mes ir perkame savaitinį MetroCard ir leidžiamės į pažintį su Niujorku. 
  Neįprastas jausmas aplanko, kai atvažiuojame į išlipimo stotelę. Niujorkas yra mano svajonių miestas. Matyt, todėl pirmą kartą jaučiu jaudulį prieš pamatant miestą dienos šviesoje. Belieka žengti paskutinius netvirtus žingsnius ir atsidursime betoninių dangoraižių džiunglėse. Manhattan'o rajonas. Čia stovi žymiausi ir aukščiausi miesto dangoraižiai. 
  
Laiptai vedantys į metro @Niujorkas

   Daugelyje pasaulio miestų, ypatingai rytų šalyse, statomi prabangūs stikliniai dangoraižiai. Manhattan'o dangoraižiai yra kitokie. Pirmieji dangoraižiai Niujorke pradėti statyti XIX a. pabaigoje, todėl dauguma yra gelžbetoniniai, o ne stikliniai kaip įprasta šiandien. 
  Eidami 5th Avenue pastebime neįprastą pastatą. Akį traukiantis keistos formos pastatas ne kartą matytas Instagram'e, o dabar sunku suprasti, jog nesapnuoju ir stovime priešais šį keistuolišką gražuolį. Tai 1902 - aisiais metais pastatytas dangoraižis - Flatiron Building, vertas garsių ovacijų! Jis Niujorko pažiba. Tą akimirką supratau, kad neturiu su kuo palyginti ar kam prilyginti Niujorko miesto. Jis yra ir liks TOKS pirmas ir vienintelis! 

Priešais Flatiron Building @Niujorkas

   Sekantis gražuolis prieš kurį stovint reikia užversti galvą - Empire State Building. Šis milžiniškas, 102 - iejų aukštų, pastatas žavi visus žmones. Tai vienas iš pastatų, kurį matydavau populiariojo serialo "Liežuvautoja" scenose. Tik šį kartą matau ir išgyvenu jo didybę stovėdama kitoje gatvės pusėje. 
   Iš tiesų, dar nė viename mieste neteko grožėtis dangumi tiek kartų, kiek Niujorke. Kyla klausimas, kodėl. Norint pamatyti dangoraižių viršūnes, kurios sklando debesyse, tenka kelti nosį aukštyn į viršų. 

Empire State Building @Niujorkas

   Noriu trumpai sugrįžti į 5th AvenueŠią gatvę reikėtų įtraukti į planuojamų aplankyti vietų sąrašą jei norite prabangiai apsipirkti ar tiesiog pamatyti kaip atrodo brangiausios parduotuvės. Tai viena žymiausių Niujorko gatvių, kuri garsėja prestižinėmis parduotuvėmis ir mados namais. Dėl galimybės įsikurti 5th Avenue kovoja daugybė garsių prekių ženklų. Teigiama, kad prekybinių patalpų nuoma - brangiausia pasaulyje. Tarp kitko, Niujorkas nėra pigus miestas ir keliautojams. 

Prabangioji 5th Avenue @Niujorkas

  Kokia pirmoji vieta ateina į galvą prisiminus studijų laikus? Biblioteka. Bibliotekos skaitykla. Nepraleidžiame progos apsilankyti New York Public Library. Labai gaila, kad nenufotografavau viešosios bibliotekos eksterjero. Biblioteka tęsiasi per du miesto kvartalus. Tiek į vieną nuotrauką, žinoma, nebūtų tilpę. Pirmą kartą gyvenime buvome patikrinti apsaugos prie bibliotekos įėjimo. 

Patikros punktas bibliotekoje @Niujorkas

Viena iš viešosios bibliotekos patalpų @Niujorkas

  Bibliotekos skaitykloje vienu metu gali darbuotis 500 žmonių. Įspūdingas skaičius! Bibliotekoje tvyranti tyluma ir ramuma aplinkai suteikia mistiškumo. Tačiau nejaukumo tai nesukelia. Man patinka bibliotekų aura! Kaip gera yra skaityti popierinę knygą ir jausti tarp pirštų verčiamą knygos lapą. 

Nuoroda į Centrinį parką @Niujorkas

  Niujorko Centrinis parkas buvo labiausiai apkalbėtas objektas iki jame apsilankant. Svajojome apie akimirką, kai vaikščiosime po parką susikabinę už rankų. Tik tu ir aš! 
 Beprotiško dydžio parke kasmet apsilanko apie 25 mln. lankytojų. Tai lankomiausias miesto parkas JAV. Tokio tipo parkai yra atgaiva širdžiai! Kur galima pailsėti nuo miesto šurmulio vaikščiojant, bėgiojant ar minant dviračio pedalus. Parkas draugiškas visiems, išskyrus vartojantiems alkoholį. 

Parkas draugiškas muzikantams @Niujorkas

Parkas draugiškas fotosesijų dalyviams @Niujorkas

Parkas draugiškas ir burbulų pūtėjui @Niujorkas

  Centrinis parkas aplankytas, bet iki pilnos laimės pritrūko sužaliavusios gamtos. Tikiu, jog jis būtų atsiskleidęs visai kitomis spalvomis ir būtume likę apsvaigę iš susižavėjimo. 
 Kai mažiausiai tikiesi, daugiausiai ir gauni. Paliekant Niujorko miestą lėktuve gavau vietą prie lango. Tuo metu nenutuokiau, kas manęs laukia. Stebuklas neįvyko, bet pakilus virš miesto išvydau gražiausią Centrinio parko veidą. Taisyklingos stačiakampio formos parkas įsiterpęs pačiame Niujorko centre iš tiesų atrodo įspūdingai! 

Centrinio parko medžių alėja @Niujorkas

Niujorkas iš paukščio skrydžio @Niujorkas

    Miestas, kuris niekada nemiega. Ar žinote, kas šis miestas? Taip, taip tai Niujorkas! Priėjus vieną iš Niujorko gatvių sankirtą supratome, kodėl Niujorkas yra taip vadinamas. 
  Trumpa priešistorija. Aikštė garsėjo kaip sekso parduotuvių, striptizo barų ir kabareto šou vieta, kurioje mėgdavo lankytis laisvą gyvenimo būdą propaguojantys žmonės. Situacija ėmė keistis, kai aikštėje pradėjo kurtis didelės korporacijos. Times Square dabartinį pavadinimą gavo tik 1904 - aisiais metais, kai buvo pastatytas "New York Times" dangoraižis. 
   Tai vieta, kuri įkūnija Niujorko kaip miesto, kuris niekada nemiega, dvasią. 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę šviečia akinančios šviesos ir nuolat besikeičiančios reklamos didžiuliuose ekranuose. Tai Times Square, kurios tikrasis grožis atsiskleidžia tamsiuoju paros metu. 

Times Square @Niujorkas

  Kokią dar įžymią vietą reikia aplankyti Niujorke? Laisvės statulą? Pirmyn! Laisvės statula - tai Prancūzijos dovana amerikiečiams JAV Nepriklausomybės šimtmečio proga. Statula vaizduoja moterį su septynių spindulių karūna ir toga, dešinėje rankoje ji laiko į viršų iškeltą fakelą, o kairėje - lentelę. Septyni spinduliai simbolizuoja pasaulio dalis: Afrika, Azija, Australija, Šiaurės Amerika, Pietų Amerika, Antarktida ir Europa. 

Mojuojame Laisvės statulai @Niujorkas

  Lankytina vieta išrinkta, belieka nuspręsti: mokamai ar nemokamai? Nemokamai! Pasirinkus šį variantą Laisvės statulos paliesti negalėsite, tačiau nereikės stumdytis minioje. Naudojamės Staten Island kelto paslaugomis, kurio dėka praplauksime pro Laisvės statulą ir padarysime nuotraukų. Kelionės metu labiau nei Laisvės statula susižavime atsiveriančia Manhattan'o panorama! 

Manhattan'o panorama @Niujorkas

   Daugiau ar mažiau, bet prisimename 2001 m. rugsėjo 11 -osios įvykius Niujorke. Jausmai pradeda kilti į viršų pasiekus nelaimės vietą. Stovi miesto centro šurmulyje, o norisi laikytis rimties lyg kapinėse. Tiesiog neįmanoma įsivaizduoti, kaip tą dieną jautėsi 8.5 mln. miesto gyventojų. 

Atsiveriantis vaizdas iš nelaimės vietos @Niujorkas 

  Šiandien dangoraižių dvynių vietoje yra iškilęs Freedom Tower ir memorialas aukoms atminti. 
 9/11 memorialas - du didžiuliai baseinai su išgraviruotais aukų vardais. Trūksta žodžių apibūdinti memorialą, bet įspūdingesnio paminklinio ansamblio nėra tekę matyti. Jaudinanti vieta iki pat širdies gelmių! 

9/11 memorialas @Niujorkas 

   Naujausias turistų traukos centras Niujorke - High Line parkas. Tokio tipo parke lankomės pirmą kartą. Kuo parkas yra išskirtinis? Labai tinkamai parinktas apibūdinimas "išskirtinis". Parkas įkurtas ant apleistos traukinių estakados 10 m aukštyje. 

Vaizdas iš High Line parko @Niujorkas 

  1999 m. buvo siūloma konstrukciją nugriauti, bet gimė geniali mintis - įkurti pakibusį parką. Čia palikti seni geležinkelio bėgiai, greta sukonstruoti žolynai, įrengti suoliukai. 

High Line parkas @Niujorkas

 Mums nepavyko pasimėgauti parku nuo pradžios iki pabaigos, nes viršuje buvo labai vėjuota. Tačiau High Line parkas spėjo palikti neišdildomą įspūdį. Tikrai išskirtinė vieta Niujorke! 

Stovėjimo aikštelė prie High Line parko @Niujorkas

  Visi aukščiau aplankyti objektai yra įsikūrę viename iš Niujorko rajonų - Manhattan'e. Be Manhattan'o rajono dar yra ir Bronx'as, Queens'as, Staten Island'as, ir Brooklyn'as. Vietiniai gyventojai teigia, jog visi rajonai turi tik jiems būdingų, iš kitų rajonų išsiskiriančių požymių, todėl kiekvienas jų galėtų būti atskiru miestu. 

Labiausiai fotografuojamas Manhattan'o tilto fragmentas @Niujorkas

    Žvalgyba persikelia į kitą Niujorko rajoną - Brooklyn'ą. Šis rajonas žinomas dėl kultūrinės ir etninės įvairovės, nepriklausomo menininkų gyvenimo, miesto dalių ir unikalaus architektūrinio palikimo. 
    Iš tiesų, Brooklyn'e visai kitokia atmosfera. Gerąja prasme. Graffiti piešiniai puošia namų sienas, daug įdomių kavinukių ir parduotuvių, net žmonių apranga atrodo kitokia, daugiau spalvų, išskirtinių konstrukcijų ir visi tokie atsipalaidavę bei nekvaršinantys sau galvos dėl to "ką kaimynas pagalvos". 
    Brooklyn'o atmosfera primena Canggu kaimelį Balio saloje, kur gyvenome beveik 4 mėnesius. Ta pati atmosfera leido iš karto pasijausti saviems šiame rajone. 

Brooklyn'o šūkis @Niujorkas

  Po teisybe, daug ko ir nenuveikėme Brooklyn'o rajone. Tiesiog užteko paklaidžioti rajono gatvėmis ir pasimėgauti hipsteriška aplinka. Tik savaitgalį išsiruošėme į Brooklyn Brewery rengiamą nemokamą ekskursiją. Kiekvieną savaitgalį yra rengiamos nemokamos ekskursijos, o alaus degustacija - už papildomą mokestį. Nepamirškite tik asmens dokumento, nes kitu atveju liksite nieko nepešę. 

Brooklyn Brewery eksterjeras @Niujorkas 

Brooklyn Brewery @Niujorkas

  Šiandien labai liaupsinu ir žaviuosi tuo, ką patyrėme Niujorke. Tačiau ekskursija alaus darykloje įspūdžio nepadarė. Gal alaus daryklos vyrukas su alaus bokalu rankoje nebuvo įdomus pasakotojas. Gal todėl, jog tai ne pirmoji tokio tipo ekskursija. 
  Studijų laikais su grupiokais lankėmės "Švyturio" alaus darykloje rengiamoje ekskursijoje. Šaunus vyrukas pavedžiojo po daryklą, įdomių istorijų pripasakojo. 10 balų buvo ekskursija! Tiesa, ekskursija baigėsi alaus degustacija, gal todėl ir likę geri prisiminimai. 

Brooklyn Brewery interjeras @Niujorkas 

   Norint patekti į Manhattan'ą iš Brooklyn'o arba į Brooklyn'ą iš Manhattan'o reikia pereiti beveik dviejų kilometrų ilgio tiltą, kuris jungia šiuos du rajonus. Brooklyn Bridge žavi savo įspūdingomis konstrukcijos, todėl vieną kartą pamatyti tilto mums neužteko. 

Brooklyn Bridge vaizdas nuo krantinės @Niujorkas

  Pirmąjį kartą tiltą apžiūrėjome vaikščiodami krantine, o antrąjį - ant tilto. Labiausiai bijojome susidurti su dideliu vėju kaip buvo High Line parke. Tačiau likome maloniai nustebę, jog vėjas aplenkė Brooklyn Bridge ir galėjome maloniai pasivaikščioti bei pasimėgauti atsiveriančia panorama. Nuo klajonių po Niujorką esu pilna jaudinančių emocijų! 

Vaizdas ant Brooklyn Bridge @Niujorkas

   Jei esate muziejų mylėtojai, tai Niujorke rasite didžiausių ir įspūdingiausių pasaulinio lygio muziejų. Veiklos paįvairinimui mudu ir aplankėme kelis muziejus. 
  Į pirmąjį muziejų užsukome tiesiog eidami pro šalį - tai Nacionalinis Amerikos indėnų muziejus
  Muziejus įsikūręs elegantiškuose buvusiuose JAV muitų rūmuose, kuriuose galėsite susipažinti su Amerikos indėnų kultūra ir istorija. Tiesa, muziejus yra labiau orientuotas į kultūrą, todėl rasite daugybę gražių kūrinių ir neįprastų paminklų. Nuolatinė muziejaus kolekcija - dekoratyvinis menas, tekstilė ir ceremoniniai objektai. Vyksta ir besikeičiančios parodos galerijoje. Šiame muziejuje sukaupta viena vertingiausių Amerikos indėnų meno kolekcijų visoje šalyje. 

Akimirka iš Nacionalinio Amerikos indėnų muziejaus @Niujorkas

 Kito muziejaus lankymas buvo suplanuotas ir labai laukiamas. Tiksliau sakant, tai aš labiausiai laukiau to apsilankymo. Eisime į mados muziejų, kurio oficialus pavadinimas yra Fashion institute of technology (FIT). Laukiu su nekantrumu! 

Suknelių rojus @Niujorkas

  Muziejus susideda iš trijų galerijų. Pirmo aukšto galerija skirta specialioms parodoms. Meno ir tekstilės galerija yra antrame aukšte. Kas šešis mėnesius ekspozicijos yra visiškai pakeičiamos, bet visada jos apima 250 metų mados istoriją. Tame pačiame aukšte yra galerija skirta studentų parodoms. Visiems žinoma lietuviška patarlė "kas pakels uodegą jei ne pati", taip ir muziejus teigia, kad pas juos yra viena iš įspūdingiausių drabužių, tekstilės ir aksesuarų kolekcijų pasaulyje. 
   Muziejuje veikia ir viena nuolatinė ekspozicija. Vienintelėje nuolatinėje kolekcijoje yra sukaupta daugiau nei 50 000 drabužių ir aksesuarų nuo 18 amžiaus iki šių dienų. 

Suknelės iš 1981 metų @Niujorkas

Suknelės iš 1963 m., 1950 m. ir 1962-1963 m. @Niujorkas

  Nuo suknelių gausos, spalvų, modelių ir, žinoma, grožio pradeda suktis net galva. Žiūri į suknelę ir negali patikėti, kad ji buvo pasiūta prieš beveik 70 metų, o atrodo kaip ką tik paimta iš siuvyklos. Visiškai esu pakerėta suknelių grožiu! Išeinu iš muziejaus pasisėmusi idėjų būsimiems savo drabužiams. 
  Kaip mados muziejus, taip ir blusturgis yra mano maža silpnybė. Ką čia beslėpsi. Niujorke jaučiau būtinybę juos aplankyti. 
 Kadangi Brooklyn'as sužavėjo atmosfera, tai nusprendėme apsilankyti šeštadieniais vykstančiame blusturguje. Brooklyn FleaViskas prasidėjo mokyklos kieme, o šiais metais "Brooklyn Flea" švenčia 10 m. gyvavimo sukaktį. 

Industry city @Niujorkas

   Industry city vykstančiame blusturguje rasite antikvarinių baldų, vintažinių drabužių, kolekcionavimui skirtų daiktų bei kruopščiai atrinktų vietinių amatininkų ir dizainerių papuošalų. Tokiuose vietose kaip ši galėčiau praleisti valandų valandas, nes čia būnant laikas tarytum sustoja. Saulius eidamas šalia sako, jog čia mano tipo vieta ir įsivaizduoja mane su ilgais kailiniais ir nešiojančia bet kokius batus. Šie žodžiai sukelia šilumą viduje! 

Akimirkos iš Brooklyn Flea @Niujorkas

Akimirkos iš Brooklyn Flea @Niujorkas

   Ir pabaigai, norėčiau pasidalinti filmo rekomendacija. Tai filmas apie stilingas senjores, kurios mėgaujasi kiekviena gyvenimo diena, nes žino, kad bet kuri diena gali būti paskutinė. 72 min., tiek kiek truko filmas, mano veidą puošė didelė šypsena. Aš ir norėsiu būti "crazy" moterytė. Vos nepamiršau filmo pavadinimu pasidalinti - Advanced Style. Linkiu gero reginio ir pasisemti teigiamų emocijų!

Industry city piešinys ant sienos @Niujorkas



Saulėto sekmadienio!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą