2018 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

My life baggage: Kuba - kelionė laiku atgal

   Po 6 mėnesių praleistų Europoje pradedame ilgėtis egzotikos ir tropinių karščių. Kuba yra didžiausia Karibų jūros sala ir pakankamai egzotiškas variantas. Ar mums pavyks rasti, tai ko trokštame? Skaitykite toliau. 
                                                                                             ***
 Išskridome į Niujorką be tolimesnio kelionės plano Šiaurės Amerikoje. Namų darbai neatlikti, todėl veiksmas vyksta ekspromtu. Aiškesnis kelionės vaizdas pradeda pieštis tik praleidus kelias dienas Niujorke. Niujorkas - Majamis - Kuba. Čia planuojame praleisti mėnesį laiko, bet per klaidą atgaliniai lėktuvo bilietai nupirkti po 6 dienų. 

Kubos sostinė - Havana @Kuba

  Didi akimirka, kai striukės keliauja į oro uoste stovinčią šiukšlių dėžę. Kaip gera atsikratyti žieminiais drabužiais! Niekada nemėgau šiltų ir keliais sluoksniais nešiojamų drabužių, kurie varžo judesius. Priešingai nei pirmą kartą išsiruošus į Aziją, šį kartą keliaujame su perpus mažesnėmis ir lengvesnėmis kuprinėmis. 
  Vienos šalys reikalauja vizos, kitose galioja bevizis rėžimas, o norint patekti į Kubą yra reikalinga turistinė kortelė. Kažkas naujo mums, keliautojams. Dalykas vertas atskiro paminėjimo. Anksčiau būdavo taikomas išvykimo mokestis iš Kubos. Kiekvienas turistas prieš išskrisdamas turėdavo sumokėti nustatytą mokestį. Šiai dienai rinkliava yra panaikinta. 
  Prieš pradedant rašyti postą visada pašniukštinėju internete, kaip kiti keliautojai atsiliepia apie vieną ar kitą šalį. Pasirodo, kad keliaujant į Kubą yra privaloma turėti sveikatos ir kelionių draudimą. Ir ne bet kokį, o tokį, kurį pripažintų Kubos institucijos. Tačiau iš mūsų niekas nereikalavo šių privalomų dokumentų. 
  Turistų apgaudinėjimas ir bandymas iš jų pasipelnyti prasideda dar būnant oro uoste. Kuba ne išimtis. Visi bando įtikinti, kad iki Havanos centro galima nusigauti tik taxi pagalba. Mes apsišarvavę kantrybe bandome išsiaiškinti kaip taxi paslaugas iškeisti į viešąjį transportą. Per kančias į žvaigždes, bet galiausiai Havanos centrą pasiekiame vietinių žmonių prisigrūdusiu autobusu. Mums pavyko! 


Kasdienybė Havanoje @Kuba

  Viešojo transporto sistema labai savotiška Havanos mieste. Autobusų tvarkaraščiai kaip ir yra, bet jie važiuoja kaip nori. To pasekoje, gali tekti ilgai laukti autobuso. Arba kaip mums nutiko, kad teko eiti pėsčiomis namo. O kai atvažiuoja autobusas į jį grūdasi visi norintys. Dažniausiai visi netelpa ir tenka laukti kito autobuso, kuris neaišku, kada vėl pasirodys. 

Kurį automobilį rinksies šiandienai? @Kuba

 Kiekvieną kartą vis stebimės, kiek apribojimų yra taikoma vietiniams gyventojams! Pavyzdžiui, apgyvendinimo srityje. Casa Particular - kubiečių namai, kuriuose leidžiama apsistoti turistams. Legaliai. Nakvynės vietos legalumą rodo mėlynas logotipas pritvirtintas ant durų. Taip pat namų šeimininkas turi registruoti svečius specialiame žurnale ir pranešti migracijai apie juos per 24 valandas. 
  Kasdien jautiesi taip, lyg kiekvienas tavo žingsnis būtų stebimas Kuboje. Ypatingai, tai pasijautė Havanos mieste. Kubiečių gyvenimas vyksta gatvėse. Jie buriuojasi prie kiekvieno namo kampo arba sėdi išsinešę kėdes ir užsiima kokia veikla arba tiesiog stebi aplinką. Nors Kuba laikoma pakankamai saugia šalimi, bet tas "stebėjimas" neleido atsipalaiduoti. 


Gyvenimas verda gatvėse @Kuba 

   Unikalus dalykas! Vienu metu cirkuliuoja dvi valiutos, tai Kubos pesas (CUP) ir Kubos konvertuojamasis pesas (CUC), kuris yra skirtas turistams. To dar nebuvo nei vienoje aplankytoje šalyje. Dviejų valiutų naudojimas yra painus dalykas, tad atidumas, šiuo atveju, nepakenks. 
   Paskutinius pesus išleidome Havanos oro uoste, už kuriuos pirkome Snikers šokoladuką. Per 6 viešnagės dienas Kuboje spėjome pasiilgti žinomų ženklų prekių, nes čia įsigyti norimų prekių nėra taip paprasta. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad parduotuvių lentynos yra pilnos prekių. Tačiau rinktis produktą iš kelių variantų galimybės nėra. Prekybininkai naudojasi viena gudrybe, kurios pagalba sukuria pilnos parduotuvės vaizdą. Išdėlioja keliasdešimt vienodų prekių (pavyzdžiui, 16 vnt. šampūno mėlynuose buteliukuose) viena eile lentynoje, o tai reiškia, kad už prekių eilės lieka tik tuščia lentyna. 
   Jaučiamas didelis prekių deficitas, išskyrus cigarus ir romą. Čia romas liejasi laisvai, o gėrimo kaina kelia šypsena. Kaip Hamletui kyla klausimas "būti ar nebūti", taip Kuboje - "vanduo ar romas". Kuba yra tinkamiausia šalis mėgautis Mojito, nes vietiniai romo negaili ruošdami kokteilius. Vienas kokteilis ir esi pakankamai "atsipalaidavęs". 
  Panaši situacija yra ir su cigarais, kuriuos galima įsigyti parduotuvėse arba pas gatvių prekeivius. Prekyba gatvėse yra labai populiari Kuboje. Tai galimybė, kubiečiams užsidirbti papildomų pajamų, kurių mėnesinis atlyginimas svyruoja nuo 5 iki 25 JAV dolerių. 

Teta su cigaru @Kuba

   Vienas iš geresnių dalykų nutikęs Kuboje, tai 6 dienų poilsis be interneto. Sunku įsivaizduoti ir suprasti, kaip XXI amžiuje gali nebūti laisvos prieigos prie interneto. Tačiau neliks nuskriausti ir tie, kuriems internetas yra gyvybiškai svarbus. Čia internetas egzistuoja, tačiau kiek kitokia forma. Reikia nusipirkti kortelę belaidžiam internetui ir ieškoti parko ar skvero, kuriuose bus galima nerti į interneto platybes. Jei prieini vietą, kurioje sėdi daug žmonių ir visi iki vieno maigo telefonus, reiškia patekai į "interneto zoną". 

Interneto zona Varadero @Kuba

  Varadero. Kuba garsėja baltais smėlio paplūdimiais bei krištolo skaidrumo jūra. Kaip visada yra noras įsitikinti viskuo patiems, o ne aplinkinių nuomone kliautis. 


Pakeliui į Varadero @Kuba

  Havana -> Varadero = 140 kilometrų kelionė prieš akis. Kelionę be trikdžių įveikiame patobulintos "Volga" pagalba. Su automatine pavarų dėže! Senoviniai automobiliai yra tapę Kubos veidu, kurių nemaža dalis yra senesni nei 50 metų. Egzotiški automobiliai atrodo kaip iš filmo ir palieka neišdildomą įspūdį. O pasivažinėjimas "Volga" nukelia į tuos laikus, kai tėvai vienas kitam ištarė "Taip". 

Patobulinta "Volga" @Kuba

    Varadero yra nedidelis kurortinis miestelis. Kaip priklauso būnant kurorte ilsimės, mėgaujamės saulės voniomis ir jūros bangomis. O rytus pradedame su kubietiška kava ir pyragaičiu vietinių gyventojų pilnoje kavinukėje. Džiūgaus kavos mėgėjai Kuboje, o ir vietiniai ją labai mėgsta. Tačiau man iki šiol skaniausia kava yra Vietname. Čia ir baigiasi įspūdžiai iš Varadero. 

Paplūdimys Varadero @Kuba

  Havana. Kubos sostinė su spalvotais senoviniais automobiliais. Sostinės senamiestis laikomas miesto širdimi, kuris sužavės išskirtine architektūra bei kubietiškais ritmais. Vaikštinėdami senamiesčio gatvėmis jausitės tarsi pakerėti aplinkos. Valdžia nori išsaugoti didingo senamiesčio įvaizdį, todėl skiria lėšas pastatų renovacijai. Stengiasi išlaikyti unikalią Havaną. 


Havana @Kuba

Havana @Kuba

Havana @Kuba

Havana @Kuba 

Havana @Kuba

  Centrinės aikštės ir gatvės sutvarkytos, bet vos išėjus iš senamiesčio pamatysite kitokį Havanos veidą. Didžiulis kontrastas. Nuostabi architektūra virsta nušiurusiais ir apgriuvusiais pastatais. Tai namai "vaiduokliai", kuriuose gyvena kubiečių šeimos. 


Havana @Kuba

Havana @Kuba

Kubiečiai @Kuba

 2017 m. buvo atidarytas pirmasis prekybos centras Havanoje, kuriame turistai gali įsigyti prabanga tviskančių daiktų. Toks įspūdis, jog Kuboje viskas yra daroma tik dėl turistų. Kaip ir šis prekybos centras. Havanoje yra žmonių, kurie per gyvenimą neuždirbs tiek, kad galėtų nusipirkti pigiausią prekę iš šio prabangaus prekybos centro. 
   Reziumė. Kubą paliekame po 6 viešnagės dienų, o ne kaip buvo planuota - 30 dienų. Iš tiesų, oro uoste su nekantrumu laukiame lėktuvo ir džiaugsmu širdyje, kad pagaliau išvykstame. Kuba - viena iš tokių šalių, kurios kitiems negalėtume rekomenduoti aplankyti. Kita šalis nerekomenduojamų aplankyti sąraše yra Bulgarija. 
   Jei vis dėlto norisi aplankyti Kubą, tai manau, jog dabar yra tam tinkamiausias metas. Kol yra galimybė pamatyti ir pajausti nepraradusią savitumo šalį. Kubos ateitis yra sunkiai nuspėjama. Šiandien tiek! 


Spalvota Havanos pusė @Kuba


Saulėto sekmadienio!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą