2017 m. lapkričio 5 d., sekmadienis

My life baggage: Auksinis ruduo Olandijoje

   O kad visada rudeniški orai būtų tokie kaip šis mus pasitikęs Olandijoje. Saulės spinduliai dar truputį skleidžia šilumą, šiltas vėjelis taršo plaukus, o veidus puošia šypsenos. 
                                                                                                      ****
 Pasidalinsiu trumpa priešistorija. Turiu vieną nenorą kelionių atžvilgiu, o tas nenoras susijęs su lankymųsi tuose pačiuose miestuose ar šalyse. Mano pasiteisinimas paprastas - pasaulyje yra labai daug neaplankytų vietų, tad lankymasis antrą kartą toje pačioje vietoje atrodo lyg laiko švaistymas. Tačiau po tiek mėnesių praleistų Azijoje nesu tokia kategoriška šiuo klausimu, nes noriu grįžti ten ir antrą kartą, ir trečią, ir ketvirtą kartą. 
    Bet... Tačiau... Olandija yra ta vieta, kurioje esu daugiausiai kartų pabuvojusi. 

Įamžintos akimirkos iš Amsterdam'o @Olandija

  Klaipėda yra mano gimtasis miestas, bet nė karto neteko matyti kaip yra pakeliami Biržos ir Pilies tiltai. Sakyčiau, jog truputėlį gėda. Tačiau Olandija man įteikė dovanėlę praktiškai tik įvažiavus į šalį. Praėjus vos kelioms minutėms nuo tilto pakėlimo tęsiame kelionę link Amsterdam'o. 

Pakeliui į Amsterdam'ą @Olandija

  Amsterdam'o miestą galėčiau apibūdinti vienu žodžiu - margaspalvis. Žmonės sako, kad Amsterdam'as yra laisvės ir linksmybių miestas. Ar įsivaizduojate, kad Amsterdam'e gyvena 177 skirtingų tautybių atstovų? Čia visi randa vietą po saule. Ne veltui, olandai pasižymi tolerancija ir yra už lygias teises. Todėl nuostabos nekelia ir tas faktas, jog šalyje yra įteisintos tos pačios lyties santuokos. 
  Kuo dar Amsterdam'as garsėja? Sakysite, Raudonųjų žibintų kvartalu bei Coffeeshop'ais. Raudonųjų žibintų kvartalo darbuotojos nė kuo nesiskiria nuo kitų darbuotojų, pavyzdžiui, gatvių šlavėjų. Kadangi prostitucija yra apmokestinta kaip ir kitos profesijos. Taip pat Olandija garsėja tolerantiška narkotikų politika. Narkotikai yra neteisėti, bet yra toleruojamos kanapių suktinės, kurias galima įsigyti Coffeeshop'uose. 
  Po apsilankymo Coffeeshop'e prasideda kitoks klaidžiojimas po siauras senamiesčio gatveles sustojant pasigrožėti nuostabia miesto architektūra. Norėčiau pagyventi mėnesį laiko Amsterdam'o centre esančiuose siauruose namuose su gražiais fasadais. 

Įamžintos akirmirkos iš Amsterdam'o @Olandija

Įamžintos akimirkos iš Amsterdam'o @Olandija

  Ir kaip gi Amsterdam'as be įžymiųjų kanalų, kurių mieste galima suskaičiuoti daugiau nei 150 bei virš 1200 tiltų ir tiltukų. O kanalų sistema yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Tačiau ne valtis, o dviratis yra populiariausia transporto priemonė. 

Įamžintos akimirkos iš Amsterdam'o @Olandija

   Pusdienis klaidžiojant vingiuotomis senamiesčio gatvelėmis prabėgo akimirksniu, tačiau tą dieną dar nežinojau, kad savaitės pabaigoje sugrįšime į Amsterdam'ą vėl. Tik kitu tikslu. Vis dėlto koks pasaulis yra mažas ir gali bet kurioje pasaulio vietoje susitikti su pažįstamais žmonėmis. Tikriausiai jau nujaučiate, ką savaitės pabaigoje veikiau Amsterdam'e. 
  Laikas buvo skirtas susitikimui su vaikystės drauge iš kiemo, kurios nemačiau nežinau kiek metų. Ir štai po tiek metų mes susitinkame Amsterdam'e, kuriame ji kuria savo gyvenimą. Per trumpą laiko tarpą turėjome apšnekėti ne vienerius prabėgusius metus. Labai smagu prisiminti vaikystę, vasaras praleistas kieme bei pasidalinti gyvenimo įspūdžiais, kurie įvyko po išsiskyrimo. Jaučiu, jog susitikimas vyko atviromis širdimis, be pagražinimų ir juoku iki ašarų. 
    Vos nepamiršau, tėvams linkėjimai nuo Gintarės iš gretimo namo. Dažniausiai nebūna liūdna, kai dvi bendravardės susitinka. 

Įamžintos akimirkos iš Amsterdam'o @Olandija

  Būnant Lietuvoje turėjau irgi susitikimą su vaikystės drauge. Kartu lankėme darželį, sėdėjome tame pačiame mokyklos suole. Kai 9 klasėje išėjau į kitą mokyklą ir draugystei atėjo galas. Po susitikimo pagalvojau, kad gyvenimas galėjo visai kitaip pasisukti jei nebūčiau išbandžiusi naujoko duonos kitoje mokykloje. Toks tas gyvenimėlis, kai vienas duris uždarai, tada atsidaro kitos.
 Sekantis miestas, kuriame lankomės yra Rotterdam'as, antras miestas pagal dydį Olandijoje. Miestas per Antrąjį pasaulinį karą buvo beveik visas sugriautas. Todėl nenustebkite jei vaikštinėjant po miestą pasigesite Amsterdam'o žavesio.
 Tačiau yra galimybė rasti pastatų išgyvenusių karą ir šiandien puošiančių miestą. Vienas iš tokių pastatų yra Grote of Sint-Laurenskerk. Senamiesčio centre esanti bažnyčia išsiskirianti iš šalia stovinčių šiuolaikinių pastatų draugijos. Tai bažnyčia menanti viduramžių architektūrą mieste arba tai kas liko iš viduramžių stiliaus pastatų Rotterdam'e po karo.

Viduramžių stiliaus bažnyčia @Olandija

  Sekantis gražuolis yra Witte Huis. Baltas pastato fasadas, dekoratyvūs bokštai bei stogas suteikia Witte Huis išskirtinumo, kuris žiūrint iš šono atrodo stulbinančiai. Tačiau kasdien jis primena miesto gyventojams ir svečiams istoriją ir paveldą, dėl kurių Witte Huis tapo nacionalinio paveldo objektu. 

Witte Huis @Olandija

  Rotterdam'e yra ne tik išlikusių pastatų po karo, bet ir daugybė šiuolaikinės architektūros pavyzdžių. Vienas iš tokių Cube House. Tai keistas namų blokas su unikaliu viršutiniu aukštu, kuriame puikuojasi kubo formos pakreiptos 45 laipsnių kampu. Įdomu kaip viduje gyvenantys žmonės susidoroja su neįprastais sienų ir langų kampais. 

Cube House @Olandija

  Vienas išskirtiniausių pastatų mieste yra Markthal, kurio konstrukcija atrodo labai unikaliai. Vidus taip pat vertas dėmesio. Didžiausią įspūdį palieka 40 m aukščio arka, kurią puošia nupiešti spalvoti vaisiai, augalai, vabzdžiai ir gėlės. Markthal yra įsikūręs turgus, restoranai, gyvenamieji apartamentai bei biurai. Puiki vieta paragauti vietinio olandiško maisto. 
  Tai tikrai nuostabus architektūrinis pastatas, kuris skleidžia teigiamą energiją čia besilankantiems žmonėms. Visai kaip ir Chiang Mai Night Bazaar'o vieta (įspūdžius iš Chiang Mai galite paskaityti čia). 

Markthal @Olandija

Markthal @Olandija

 Dieną užbaigiame de Heuvel parke, kuris yra vienas populiariausių Rotterdam'e. Parke laukiami ir sporto entuziastai, ir poilsio mėgėjai bei pikniko rengėjai. Mes ir prisėdame ant suoliuko pasistiprinti. 

Amaretto de Heuvel parke @Olandija

  Parkas siūlo ir ekstremalią pramogą ypač bijantiems aukščio. Tai Euromast Tower - bokštas, iš kurio atsiveria panoraminis Rotterdam'o miesto vaizdas. 
   Lankantis pirmą kartą Olandijoje su tėvais, prisimenu, kad atvykus į Euromast Tower reikėjo ilgai įkalbinėti tėtį, kad jis liptų į liftą, kuris kelia į bokšto viršų. Tuo metu atrodė keista kaip galima bijoti aukščio. O šiandiena ir pati nejaukiai jaučiuosi pakilusi aukštai ypač jei apačioje yra vanduo. 

Euromast Tower @Olandija

 Prisiminiau, kad parkas dar nebuvo dienos užbaigimas mieste. Prieš grįžtant į namus, kūma dar pavežiojo po senąsias gatves, ten kur pati gyveno anksčiau. Pravažiavome vaikų mokyklą, pagrindinę maisto parduotuvę ir dalinomės prisiminimais. 
 Vieną dieną išsiruošėme pabėgioti populiariu pajūriu Scheveningen. Nuo 1965 m. iki šių dienų, kasmet sausio 1-ją dieną yra organizuojama ruonių šventė pajūryje. Šventė yra tapusi tradicija, į kurią kasmet susirenka apie 10 000 žmonių, kurie naujus metus pasitinka ledinėse Šiaurės jūros bangose. 
   Bet ne bėgimas buvo svarbiausias dalykas, o tai kas mūsų laukia po bėgimo. Tai tradicinis olandiškas patiekalas, kurį galima nusipirkti ir ragauti tiesiog gatvėje. Silkė. Ji ruošiama su svogūnais ir raugintais agurkėliais. Šito mes labiausiai ir laukėm. Bent jau aš, nes pasirodo, kad Saulius nori menkės tešloje. 

Įamžintos akimirkos iš Den Haag'os @Olandija

  Den Haag'a mieste yra įsikūrę visi aukščiausieji valstybės valdymo organai, dauguma užsienio ambasadų bei apie 150 tarptautinių organizacijų. Viskas atrodo taip rimta, bet mes atvažiavome aplankyti pusbrolio darbo vietoje ir ... paragauti biologinių bulvių. Po 18 mėnesių bandymų buvo atidaryta Frites Atelier. Atrodo kas čia tėra paprasta bulvė ir tiek, bet prisipažinsiu, jog tai buvo skaniausios kada nors ragautos bulvės. Yra siūlomi penki specialiai sukurti padažai bei skanūs pabarstukai ant viršaus, kurie paprastą bulvyčių patiekalą paverčia tiesiog rafinuotu. Prie rafinuotumo prisideda ir aplinka, kurioje bulvytės yra gaminamos ir parduodamos, čia taip prabangu! 

Įamžintos akirmirkos iš Den Haag'os @Olandija

Frites Atelier interjeras @Olandija

 Viešnagės Olandijoje puslapį užverčiame pas pusbrolį svečiuose su fantastiškai skania vakariene. Bei įspūdžių dalinimųsi iš kelionių bei filmukų žiūrėjimu. Robertai, aš vis dar laukiu recepto! 

Paskutinis vakaras @Olandija

 Prieš išvykstant dar spėjame pažiūrėti jauniausiojo pusbrolio futbolo varžybas. 3-1 priešininkai įveikti. Tris kartus valio!



Saulėto sekmadienio!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą