2017 m. spalio 22 d., sekmadienis

My life baggage: Naujas startas - Švedija/Danija

   Rugsėjo 14-osios rytą telefono ekrane pasirodo priminimas, kad šiandiena yra paskutinė viešnagės diena Lietuvoje! Pabaiga!  
                                                                                              ***
  Nenoriu slėpti džiaugsmo, nes šios dienos praktiškai pradėjau laukti vos žengus pirmąjį žingsnį Kauno oro uoste. Vis dėlto nebuvau nusiteikusi sugrįžti... Todėl visada sakiau, kad grįžo tik mano kūnas, o siela liko - Azijoje, greičiausiai Balyje. Ir šiandiena labai ilgiuosi tos salos. 
  Kas be ko smagu buvo susitikti su šeimos nariais, draugais ir, žinoma, labiausiai laukiamas susitikimas buvo su šuneliu. Gera buvo jausti, kad atstumas ir nesimatymo laikas draugystei įtakos nepadarė. O koks neapsakomas jausmas yra juos priglausti arčiau širdies! Arba girdėti aplinkinių kalbas, kad atrodau laimingesnė. Nebijau pripažinti, bet gyvenimo kelionėje jaučiausi tikrai laiminga. Nenoriu pasakyti, kad būdama Lietuvoje nesijaučiau laiminga, bet kelionėje viskas buvo kitaip... 
  Prieš išvažiuojant Saulius pasakė vienus žodžius, kurie yra verti daugelio dėmesio - gyvename tik vieną kartą, tad darykime tai ką norime patys, o ne tai ką nori kiti žmonės, jog mes darytume. 


Kullaberg @Švedija 


   Bet grįžkime į rugsėjo 14-osios rytą, kai laukėme įlaipinimo į keltą Ventspils (Latvija). Artėjanti kelionė bus šiek tiek kitokia. Pirmiausiai dėl to, kad pagrindinė susisiekimo priemonė bus automobilis, o įgula pasipildys vienu nariu - šuneliu. Galimybė keliauti drauge su šuniu mums sukelia daug džiaugsmo ir šiandien galiu pasakyti, kad net daugiau nei aš galėjau įsivaizduoti. 
 Kodėl pasirinkome keltą iš Ventspils, o ne Klaipėda? Pirmiausiai, iš Ventspils kelto kaina draugiškesnė kišenei, o antras dalykas mane labiausiai ir sužavėjęs - galimybė plaukti dienos metu. Bet dėl neramios jūros ne tik vėluojame išplaukti, bet ir didžiąją kelionės dalį pramiegojau. Vis tiek yra maloniau, kad pasiekus Nynashamn (Švedija) lauke dar yra šviesu ir ne tokie baisūs atrodo 500 km, kuriuos reikės šį vakarą įveikti. 
  Taigi, pirmasis trijų muškietininkų sustojimas yra Švedija, kurioje aplankysime draugus, kurie svečiavosi pas mus Balyje (apie nuotykius Balyje galite paskaityti dvi dalis čia ir čia). Vienas iš didžiausią įspūdį palikęs dalykas yra lovos čiužinys. Skamba juokingai, bet ant tokio minkšto čiužinio gyvenime nesu miegojusi, o rytais ridentis iš lovos visiškai nėra noro. Tad ar begali būti geriau, kai šeštadienio ryte nubudus tiesiog kieme išvysti vykstančią automobilių, motociklų ir lėktuvų parodą?



Akimirka iš parodos @Švedija

   Kullaberg tai vieta, į kurią atvykstama norint pasigrožėti kraštovaizdžiu, ypač šlaitais besileidžiančiais į jūrą. Taip pat galima iš arčiau susipažinti su gyvūnijos pasauliu bei augmenija, apžiūrėti uolas ir pasimėgauti pėsčiųjų takais.
  Ant vienos iš uolų viršūnės nuo 1900 metų stovi Kullen švyturys, kuris ir šiandien yra laikomas galingiausiu Skandinavijoje.



Kullen švyturys @Švedija

 Tęsiant temą apie gamtą, dar aplankėme Soderasens nacionalinį parką, kuriame vyrauja įvairiapusiška gamta: lapuočių miškai, kalnų slėniai su uolomis, tekantys upeliai ir panoraminiai vaizdai. Tiesa, parke lankėmės du kartus ir abu kartus pasirinkome skirtingus pasivaikščiojimo takus. Puiki vieta piknikams! 



Nacionalinio parko apsuptyje @Švedija

Soderasens nacionalinis parkas @Švedija


Soderasens nacionalinis parkas @Švedija

  Atėjo laikas aplankyti ir šiokias tokias betono džiungles, taigi pristatau Helsingborg miestą, kuris save reprezentuoja kaip draugiškiausią miestą Švedijoje.
 Pirmiausiai užsukame į Karnan pilį, kuri laikoma miesto simboliu bei orientyru turistams. Gaila, bet apsilankymo metu bokštas buvo restauruojamas. Tad apžvelgti miesto panoramą, jūrą bei Danijos kontūrus galėjome tik iš žemiau esančios terasos. Vaizdas irgi neblogas nors ne iš taip ir aukštai, bet vis tiek. 



Panoraminis vaizdas @Švedija

  Kullagatan gatvė jau nuo viduramžių laikų buvo laikoma pagrindine prekybine gatve. Tad nenuostabu, kad 1961 m. ji tapo pirmąja pėsčiųjų gatve Švedijoje. O šiandien šioje gatvėje yra įsikūrusios geriausios parduotuvės, daug kavinių bei restoranų. Tikrai rasite kur akis paganyti.


Kullagatan gatvė @Švedija

  Vaikštinėjant šiaurinio uosto dalimi pasiekėme pažinties pabaigą su draugiškiausiu Švedijos miestu. Tikriausiai prieplauka be jachtų ir pramoginių laivų - nebeįsivaizduojama, tad ši prieplauka ir ne išimtis, kurioje galima pasigrožėti vandens transporto priemonėmis. Jachtomis galima pasigrožėti ne tik vaikštinėjant krantine, bet ir patogiai įsitaisius kavinukėje. Kadangi namų pirmuose aukštuose įsikūrusios įvairios kavinės, parduotuvės, biurai, tai šioje vietoje visuomet verda gyvenimas.


Helsingborg prieplauka @Švedija

   Viskas turi pradžią ir pabaigą. Artėjant viešnagei į pabaigą, galiu pasakyti, jog labai smagiai praleidome laiką. Todėl prieš atsisveikinant su Švedija dar aplankome trečią pagal dydį miestą - Malmo, kuriam galime skirti vos kelias valandas. Tad pradėkime kelionę po Malmo.
   Mieste į akis krenta pažangiausia architektūra išsiskiriantis dangoraižis - Turning Torso. 190 m aukščio ryškus pastatas jungia gyvenamųjų, biurų ir konferencijų patalpas. Architektas kurdamas dangoraižį įkvėpimo sėmėsi iš Twisting Torso skulptūros (skulptūros nuotrauką galite pamatyti čia).


Turning Torso @Švedija

   Nors iš tiesų pirmasis pamatytas pastatas nebuvo Turning Torso, tai buvo Malmohus pilis, kuri po vienu stogu glaudžia net keturis muziejus. Kaip sakoma vienu šūviu du zuikiai, tik čia zuikių daugiau nei du. Plačiau apie muziejus negaliu papasakoti, kadangi keliaujame su šunimi, tai ne visi nori keturkojį draugą įsileisti. Bet mums tai ne problema. Dar tik pasisvečiavome pirmojoje vietoje, bet spėjo atsiskleisti kaip šunelis sugeba svetimus namus pagyvinti ir atnešti labai daug džiaugsmo. Amaretto fanų ratas sparčiai plečiasi. Kaip ir plečiasi mano mėgstamiausių miestų sąrašas, nes Malmo įtraukčiau užtikrintai. 

Malmohus pilis @Švedija

   Toliau keliaujame iki Lilla Torg aikštės. Ši vieta yra viena iš gausiausiai lankomų vietų bet kuriuo sezonu. Daugelis kavinių, barų, restoranų yra įsikūrusios viena šalia kitos ir gali pasiūlyti pradedant tradiciniais patiekalais ir baigiant ties sushi. Lilla Torg aikštėje geriausia yra atsipalaiduoti, mėgautis kava ir žiūrėti į žmones.


Trys muškietininkai Lilla Torg aikštėje @Švedija

   Beklaidžiojant gatvėmis priėjome seniausią pastatą Malmo mieste - St Peter's bažnyčią. Žmonės kalba, kad sienų piešiniai bažnyčios viduje yra stulbinantys. Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti šio teiginio, nes nosies į vidų nebuvau įkišusi.


St Peter's bažnyčia @Švedija

  Iki šiol galvojau, kad Danijos laimingiausias miestas yra Copenhagen. Kyla klausimas kodėl? Žinoma, kad dėl Christiana rajono ir to ką galima ten nusipirkti. Deja, bet klydau. Pasirodo, kad yra kitas miestas, kuris pristato save kaip laimingiausią miestą Danijoje. Tai Aarthus miestas, kuris yra dar ir paskelbtas Europos kultūros sostine 2017.


Įėjimas į Christiana rajoną @Danija

Laimingiausias Danijos miestas Aarthus @Danija

    Ir Aarthus mieste neapsieita be išskirtinių pastatų. Vieną iš tokių galėčiau išskirti Aarthus meno muziejų "ARoS". Šiuolaikinį pastatą juosia žiedinis pėsčiųjų takas uždengtas vaivorykštiniu stiklu. Tai vienas iš meno kūrinių. Ne ką mažesnį įspūdį kuria ir muziejaus vidus, kuriame pažangiausi menininkai pateikia novatoriškus meno kūrinius. Įsivaizduojate šis muziejus užima net 10 aukštų. 



ARoS @Danija

  Idiliška Mollestien akmeninė gatvė įsikūrusi Aarthus centre. Daugelis šią gatvę laiko gražiausia mieste ir visai nekelia nuostabos, nes gatvė tarsi pripildyta senove dvelkiančiu žavesiu bei primena romantiškas praeities dienas. Kalbama, kad 1688 m. dvi moterys, kurios gyveno Mollestien gatvėje, buvo nuteistos už burtų naudojimą. 


Mollestien gatvė @Danija

   Viena iš įdomiausių patirčių yra apsilankymas elnių parke (Marselisborg Deer park), kuris įsikūręs miško zonoje. Parkas atviras visiems norintiems apsilankyti nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro. Čia galima surengti pikniką ir artimiau pabendrauti su gyvūnais. Geriausias dalykas parke! Gali paliesti, paglostyti, pamaitinti ar tiesiog iš arčiau apžiūrėti elnius. Keistas jausmas apima būnant glaudžiame ryšyje su gamta kaip ir tą kartą Balyje, kai anksti ryte plaukėme į jūrą stebėti delfinų. Aplinka tampa magiška! 


Elnių parkas @Danija

Pilnos kišenės morkų @Danija


Elnių šėrimas @Danija

  Ir pabaigai, dar nė iš vienų namų nebuvome išlydėti su tortu. Danijoje buvo pirmas ir, pakolkas, paskutinis kartas. Ar gali būti kitaip, kai namų šeimininkė kepa grožybes, kurias ne nuodėmė ir vietoj pusryčių suvalgyti? Ačiū visai šeimynai už šiltai praleistas akimirkas! Ypač, kai mataisi tik antrą kartą šiame gyvenime. 


Torto dalybos @Danija

   P.S. ir dar pabaigos pabaigai, prieš kokį mėnesį internete aptikau  susidomėjimą sukėlusį straipsnį apie keliavimą. Straipsnyje įvardinti ir aprašyti 7 keliavimo privalumai: 1. Kelionės praplečia akiratį ir daro žmones atviresnius naujovėms. 2. Keliavimas suteikia laimės. 3. Kelionės įkvepia ir didina kūrybiškumą. 4. Keliavimas gamtoje gali stiprinti intelektinius gebėjimus. 5. Kelionės gali padėti "atrasti" save. 6. Keliavimas padeda pažvelgti į gyvenimą iš platesnės perspektyvos. 7. Kelionėse atrandami nauji draugai ar netgi meilės. Plačiau galite paskaityti čia. Tai straipsnis parodantis, kodėl egzistuoja mūsų gyvenimo kelionė. 


Saulėto sekmadienio!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą