2017 m. kovo 5 d., sekmadienis

My life baggage: Balinėjame po Ubud'o miestelį ir jo apylinkes


  Praeitų metų gruodžio mėnesį apsigyvenome Ubud'o miestelyje su mintimi jame pasilikti iki Naujųjų metų. Tai vieta, kurioje galima geriau pažinti Balio kultūrą. Miestelis laikomas meno ir kultūros centru Balyje. 
                                                                                                  ***
  Šiame miestelyje galima rasti vietinių ir užsienio menininkų įkurtų galerijų, taip pat gausybę meno dirbinių parduotuvėlių. Ubud'ą supa kaimai, kuriuose vietiniai raižo medį, kuria akmenines skulptūras, gamina originalius baldus ir pan. Tiek miestelyje, tiek jo apylinkėse galima įsigyti įdomių meno vertybių, papuošalų, suvenyrų ir kitokių išskirtinių dalykėlių. 
   Gaila, kad oras nelepino visą gruodžio mėnesį, dažnos liūtys ir reikėjo vykdyti megztinio paiešką kuprinėje. Tačiau gyvenant Ubud'e buvo arčiau ir patogiau apžiūrėti kitas gražiąsias Balio vietas. 


Kadras iš Tegallalang ryžių laukų @Bali

   Gyvenant Ubud'e norėjome išbandyti jogą. Saulius surado užsiėmimus ir išvažiavome apžiūrėti vietos. Pasirodo, kad jogos centras yra atidarytas tik tuo metu, kai vyksta užsiėmimai. Taip mes atsidūrėme Campuhan Ridge pasivaikščiojimo take, kuris tęsiasi 3.3 km. Senokai vaikščiojome tokius atstumus. Šis takas yra puiki vieta pabėgti nuo miestelio šurmulio ir turistų gausos. Ubud'o kraštovaizdis skiriasi nuo Canggu, todėl jaučiausi kaip džiunglių vaikas vaikščiodama Campuhan Ridge taku su atsiveriančiais vaizdais į ryžių laukus ir slėnį. Kalbant apie jogą, vis dėlto pavyko ją išbandyti Balyje, tačiau tik vieną kartą. Tiesiog pirmo užsiėmimo metu reikėjo stovėti ant galvos. 

Campuhan Ridge pasivaikščiojimo takas @Bali

  Arčiausiai Ubud'o miestelio esantis Tegenungan krioklys buvo pirmasis apžiūrėtas krioklys Balio saloje. Tegenungan krioklys yra populiari vieta turistų tarpe. Takelis vedantis iki krioklio vietomis yra labai slidus, todėl reikia atsargiai judėti. Negaliu tiksliai įvardinti priežasties, bet kriokliai man palieka didžiulį įspūdį. Stovėdama prieš krioklį ir jausdama krentančio vandens galią, tiesiog pasijauti bejėgiu žmogumi. Spėju, kad vietiniai žmonės humoro jausmu nesiskundžia. Kodėl mano toks spėjimas? Prie krioklio pastatytas ženklas " Don't worry be sexy but no naked". 


Tegenungan krioklys @Bali

Tegenungan krioklys @Bali

    Monkey Forest Ubud tai miškas, kuris yra namais beveik 700 beždžionėlių.  Žinoma, jos gyvena laisvėje ir yra tikros išdykėlės. Todėl derėtų susipažinti ir laikytis lankymosi taisyklių dėl savo saugumo. Vaikščiojant po mišką viena beždžionėlė įsigudrino ir užšoko ant mano kuprinės. Ilgai nedelsusi bandė įkišti leteną į kuprinę ir paieškoti skanėstų, bet Saulius jai sutrukdė įgyvendinti planą. Nieko nepešusi griebė už laikrodžio ant mano rankos, bet ir aš spėjau pirmiau už jo pagriebti. Peštynės su beždžionėle 2:0 mūsų naudai. Užtat koks minkštumas ir švelnumas beždžionėlės, kuri spėjo prisiglausti prie manęs būnant ant kuprinės. Be išdykusių beždžionėlių, galima apžiūrėti ir šventyklas, kurios yra įsikūrusios miško teritorijoje ir tuo pačiu pasislėpti nuo saulės kaitros. 

Monkey Forest Ubud @Bali

Susitikimas su klasiokėmis @Bali

   Neprisimenu kada paskutinį kartą buvau kino teatre Lietuvoje. Kodėl gi neatsigriebus Ubud'e? Paradiso Ubud yra pirmasis pasaulyje organiškai veganiškas kino teatras. Be rodomų filmų, Paradiso yra organizuojami seminarai, teminės šventės, šeimos popietės, parodos ir t.t. STOP, negalvokite, kad  kino salė tokia pati kaip Lietuvoje. Čia Balis, čia viskas kitaip. Salė nedidelė, stovi sofos, didelės ir patogios kėdės - nepameluočiau sakydama, kad aplinka jauki kaip namie. Ir dar yra galimybė paragauti veganiško maisto. Vėl aš su savo maisto išbandymais. Filmo metu gėrėme arbatą, valgėme migdolinį pyragą ir organinius popkornus. Kaip filmas be popkornų? Viskas buvo labai skanu! Paradiso filmų repertuare vyrauja senesni filmai, bet pasitaiko ir naujų. Mums pasisekė pažiūrėti "Suicide Squad" filmą. Kaina vienam žmogui 50 000 rupijų (apie 3.50 Eur) ir šitą sumą galima išleisti bare. 


Paradiso Ubud salė @Bali

  Labai gražūs vaizdai atsiveria važiuojant iki Tibumana krioklio, tik vienu metu buvome suabejoję, ar teisingu keliu važiuojame dėl kelio siaurumo, kuris pasirodė labiau skirtas pėstiesiems. Tačiau baliečiai nelinkę vaikščioti pėsčiomis daugiau nei 100 metrų, reiškia kelias skirtas kitiems eismo dalyviams, neskaitant pėsčiųjų. Pastarosiomis gruodžio dienomis Ubud'e sulaukėme gana nemažai kritulių, tai Tibumana krioklio vanduo buvo labai murzinas ir grožio tikrai nepridėjo. Pamenate, dalinantis įspūdžiais apie Tegenungan krioklį, minėjau, kad takelis yra slidus? Kažkas pamiršo eiti atsargiai ir "pagavo zuikį".


Tibumana krioklys @Bali

Atokvėpio akimirka prie Tibumana krioklio @Bali

  Labiausiai lankomi ir daugiausiai fotografuojami Tegallalang ryžių laukai. Nuo kelio atsiveriantis vaizdas į ryžių laukus - akimirksniu sužavintis ir kiek daug žalios spalvos aplinkui. Dizaineriai šiais metais irgi atsigręžė į gamtą, todėl 2017 metų pačia madingiausia spalva paskelbta šviesiai žalia spalva. Klaidžiojant po ryžių terasos takelius nejučia atitrūksti nuo bėgančio laiko ir bandai į save sugerti aplinkui esantį grožį. Reikėtų paminėti, kad Tegallalang ryžių laukai yra įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo objektų sąrašą. Tiesa, ryžių laukus aplankyti pavyko tik iš antro karto. Pirmą kartą važiuojant, prie įvažiavome susigaudėme, kad piniginę namie palikome. 


Tegallalang ryžių laukai @Bali

Tegallalang ryžių laukai @Bali

Tegallalang ryžių laukai @Bali

 Pasisaldinimui paskutiniai įspūdžiai iš Bamboo Chocolate Factory ekskursijos. Ekskursijos vyksta kiekvieną savaitę nuo pirmadienio iki penktadienio. Važiuojant pro šalį užsukome, deja, ekskursija buvo pasibaigusi. Norint sudalyvauti ekskursijoje reikėtų rezervuoti dieną el.paštu. Ekskursijos kaina - 40 000 rupijų vienam žmogui (apie 3 Eur). Ekskursija prasideda nuo kakavos ragavimo. Tikros kakavos skonis nebuvo toks skanus ir reikėjo atsigerti vandens skonio nuplovimui. Toliau vyko supažindinimas su gaminamais produktais, degustavimas bei technikos apžiūrėjimas. Ekskursijos metu galima nusipirkti jų produkcijos. Big tree ūkis, kuriame yra įsikūręs šokolado fabrikas, yra didžiausias pasaulyje komercinis pastatas pastatytas iš bambuko. 



Bamboo Chocolate Factory viduje @Bali

Vienas iš produkcijos pristatymo stendų @Bali

Vienintelis įrenginys, kurį leido fotografuoti @Bali

Saulėto sekmadienio!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą